Salli flash-laajennus selaimessasi.
Salli flash-laajennus selaimessasi.
Salli flash-laajennus selaimessasi.
< Takaisin

Apache - Soundi

0.5625
Takaisin kurssiin

OHEISMATERIAALI

Tulosta

Apache - Soundi

Tällä oppitunnilla pureudutaan rautalankaklassikon Apache soundeihin. Kappaleen on säveltänyt englantilainen Jerry Lordan.

Kappaleesta tuli iso hitti The Shadows -yhtyeen levytettyä se vuonna 1960. Kappaleessa kuullaan kitaristi Hank B. Marvinille tunnuksenomaista vibrakammen käyttöä Fender Stratocaster -kitaralla, sekä nauhakaiun käyttöä värittämään vahvistimen puhdasta soundia.

Nauhakaikuimitaatio delay-pedaaleilla

Nauhakaiku on tärkeä osa rautalankasoundia. Harvalla kuitenkaan on käytössä kyseistä laitetta, joten on hyvä tietää millä konsteilla vastaavanlaisen soundin saa.

Tällä oppitunnilla Jarmo Hynninen käyttää kahta erillistä delay-pedaalia nauhakaun jäljittelemisessä. Toinen delay on säädetty nopeaksi slapback -tyyppiseksi viiveeksi ja toinen on säädetty nopeudeltaan n. 1/4-nuotin mittaiseksi.

Delay-pedaalien lisäksi Jarmo käyttää vahvistimen jousikaikua.

Vibrakampi

Toinen tärkeä tekijä kappaleen soundissa on vibrakammen käyttö.

Alkuperäisellä äänitteellä on käytetty Stratocasteria, mutta toki muunkin tyyppisellä kitaralla ja vibrakammella voi päästä lähelle alkuperäistä soundia.

Opettele melodia ensin ilman kammen käyttöä ja lisää kampeaminen vasta melodian ollessa hallussa. Stratocaster-tyyppisissä vibrakoneistoissa kammen löysyyteen voi vaikuttaa kitaran takaa löytyviä jousia löystämällä ja kiristämällä.

Vibrakammen kulma

Vibrakammen kulmaa pystyy muuttamaan vibrakammen tyypistä riippuen joko kampea vaihtamalla tai jousia/jousten määrää säätämällä.

Jos kampi töröttää liian korkealla, niin Jarmo Hynnisen esittämä kampitekniikka voi olla hieman hankala löytää. Useimmiten kampi on kuitenkin järkevästi käytettävissä, jos kitara on muuten hyvässä soittokunnossa.

Äänitä itsesi

Äänitä omaa soittoasi. Kuuntele ja vertaa soittoasi opettajan soittoon.

KYSYMYKSET

jani1977 3 vuotta sitten

miten saan omasta vahvistimestani säädettyä nauhakaiun? vahvistin on fenderin cyber deluxe.

LasseParkkila 3 vuotta sitten

Nauhakaikua mallintava viive-efekti löytyy vahvistimestasi nimellä Tape Dealy.

Lasse (Rockwayn opettaja)

kootim Vuosi sitten

taustanauhat ei ala kuulumaan eikä metronomi tule esille.

opa Vuosi sitten

Hei,

kokeilin juuri muutamaa taustanauhaa, ja ainakin minulla ne tuntuivat toimivan ihan normaalisti.

Taustanauhasoitin (ja metronomi) on toteutettu selaimen flash-laajennusta käyttäen, joten ongelmat taustanauhojen kanssa ovat yleensä flashiin liittyviä. Useimmat mobiililaitteet (puhelimet ja tabletit) eivät valitettavasti tue flashia laisinkaan, joten taustanauhat eivät niillä ole käytettävissä.

Jos käytät tietokonetta, eivätkä taustanauhat toimi, kannattaa varmistaa, että flash on päivitetty viimeisimpään versioon ja ylipäänsä käytössä selaimessasi. Esimerkiksi Chrome-selaimessa ei flash-laajennus ole oletusarvoisesti päällä, vaan se pitää itse laittaa päälle.

Ohjeita voit tarvittaessa hakea esim. "googlaamalla sanoilla: "flash update" ja "flash enable”.

opa/rockway

Uusi kysymys