Salli flash-laajennus selaimessasi.
Salli flash-laajennus selaimessasi.
Salli flash-laajennus selaimessasi.

Tom Stillman

rockway Kitara opettaja https://www.rockway.fi/images/teachers/teacher_4.jpg

Soittoura

Tom on soittanut kitaraa n. 25 vuotta. Hän haluaakin lähettää suurkiitokset opettajilleen; Pasi Könönen / Gebardi, Petteri Hirvanen / Monsterbore, Esko Virtanen / Juvenalia. Rockwayn opet ovat myös olleet hänen omassa soitossaan apuna!

Esikuvat

Kiss, Dio, Mötley Crue, Iron Maiden, Extreme, Bon Jovi, Bruce Springsteen, Metallica, Pantera, Megadeth, Anthrax

Tsekkaamisen arvoiset artistit:

Steve Vai, Al di Meola, Steve Stevens

Soittovarusteet

Kitarapuolella Tompalla on uskolliset Charvel Pro 750 -sähkis sekä Petteri Hirvaselta hommattu Charvel-elektroakkari. Vahvistimina toimivat Roland Cube -vahvistimet, ja efektipuolella ainoa tarpeellinen kapine on Dunlop Cry Baby.

Harrastukset

Matkustelu, sähly, kalastus, mökkeily,piha- ja puutarhahommat sekä säveltäminen ja musiikki yleisesti.

Tom Stillman -Teoriatraumoista opettajasankariksi

Pienen lapsen ensiaskeleet ovat heiveröisiä ja melkein poikkeuksetta päättyvät kaatumiseen ja epäonnistumisen jälkeiseen hampaiden kiristykseen. Vaatii paljon motivaatiota ja ulkopuolista apua, jotta tavoitteisiin päästään ja tehtävä onnistuu. Samanlaisia ensiaskeleita on kokenut myös jokainen soittaja aloittaessaan musiikin opettelun.

Tom Stillman otti ensiaskeleensa kitaransoiton opiskelussa mökillään katsellessaan serkkujensa soitantaa. "Siellä oppi muutamia sointuja, ja sitten se into harrastukseen vaan kasvoi.” Omien opettajiensa avustuksella hän pääsi yli haasteista, joita matkalle sattui, ja nykyään Stillmanin tavoitteena onkin auttaa muita kitaristinalkuja opintojensa polulla.

Stillmanin elämää musiikin saralla kuvaa hyvin lausahdus "Oppia ikä kaikki”. Mies kertoo oppivansa paljon omilta oppilailtaan, ja opetus sekä metodit ovatkin muuttuneet aikojen saatossa. Musiikkikoulu Rock Housen ylläpitäminen auttaa myös oppimaan muilta opettajilta, ja toki myös Rockway on ollut apuna sekä hänen omassa oppimisessaan että opettamisessaan. Iso asia hänen opetuksessaan on yksityiskohtien painottaminen ja sen näkee myös Rockwayn oppitunneilla. "Rohkeasti kokeileminen on aina hyväksi, ja on myös hyvä oppia tietämään, miksi tietyt asiat vain tehdään tietyllä tapaa.”

Paljon asioita Stillmanin opetuksessa on periytynyt omilta opettajilta. Kannustus ja rohkaisu olivat lähellä omaa oppimista ja halu jakaa sitä eteenpäin on kova. Osansa miehen soittotyyliin on jättänyt myös Al di Meola, vaikkakin vasta myöhempinä vuosina. "Teoriasta sen sijaan jäi elinikäiset traumat”, kertoo mies hieman naurahtaen. "Sitä en mielellään jakele eteenpäin, vaan ennemmin panostan biisien teknillisen puolen löytämiseen, opitun soveltamiseen ja käytännönläheiseen oppimiseen.”

Minkäänlaiseksi laitefriikiksi ei Stillmania voi kutsua. Varusteisiin kuuluu vain muutama uskollinen soitin sekä Dunlopin Jazz III -plektrat. "Eipä noilla varusteilla ole niin merkitystä, kyllä kitara kuin kitara jotenkin soi.” Kysyttäessä mitä hän pelastaisi palavasta talosta mukaansa, on vastaus maanläheinen; "Itse lähtisin menemään ja ottaisin perheen mukaan.”

Muutenkin miehen elämässä ihmissuhteet ovat isossa osassa, ja tarvittaessa ne laitetaan musiikin edelle. Tärkeää Stillmanille on myös luonto, ja sieltä löytyykin yksi suuri inspiraation lähde. "Vaikka en olekaan mikään erähenkinen heppu, niin kyllä luonto on rauhoittava ja inspiroiva elementti.” Hän kehottaakin jokaista pitämään "antennit avoinna”, sillä inspiraatiota voi löytää monesta paikkaa, ja lauluja voi kirjoittaa aivan mistä tahansa.

Monet löytävät motivaatiota ja aihetta lauluille myös keikoilta, mutta Stillman myöntää ettei keikoilla käyminen ole ihan hänen heiniään. Päällimmäisenä miehen mielessä alkavat pyörimään pienen pohdinnan jälkeen kuitenkin muutamat Steve Vain vedot. Itse ei Stillman myöskään keikkaile, vaan keskittyy perin pohjin opettamiseen.

Tom Stillmanin viesti kasvaville kitaristeille on moninainen; "Jos uskoo siihen mitä tekee ja tekee sitä mistä tykkää, on mahikset hyvät. Kannattaa pitää mieli avoinna, sillä musiikin saralla suunnat on monet ja piirit pienet. Kyllä musiikilla itseään voi elättää siinä missä muillakin ammateilla. Pitää vaan olla rohkeasti kokeilemassa, ja kannattaa muistaa että yhteistyö on sitä hyvää työtä.”

Heti soittamaan kitaraa Heti soittamaan kitaraa
Vaikeus:
Heti soittamaan kitaraa
Tervetuloa Heti soittamaan kitaraa -kurssille. Heti soittamaan kitaraa -kurssi on tarkoitettu aivan vasta-alkajille, mutta se soveltuu myös kitaran soittoon jo hieman tutustuneille. Opettajana kurssilla toimii monilta Rockwayn kursseilta tuttu Tom Stillman, jonka rempseä opetustyyli tempaa mukaansa. Kurssi aloitetaan kitaran virityksellä, jonka jälkeen käydään läpi yleisimmät kitaran soinnut. Ensin tutustutaan kolmella ohuimmalla kielillä soitettaviin helpompiin sointuversioihin ja myöhemmin soinnut otetaan ns. kokonaisina otteina. Soinnut harjotellaan oikeiden tunnettujen kappale-esimerkkien avulla, joten pääset jo hyvin nopeasti soittamaan vaikka alkuperäisen äänitteen mukana. Kurssilla opit sointujen ja biisien lisäksi musiikkiteorian perusteita, kitaran virittämistä, erilaisia kitarakomppeja, capon merkityksen ja capon käyttöä. Esimerkkikappaleet harjoitellaan ensin ja soitetaan sitten yhdessä Tom Stillmanin kanssa rumpukoneen kompatessa. Helppoja esimerkkibiisejä voit harjoitella niin monta kertaa kuin haluat. Kitara esille ja heti soittamaan kitaraa! Vasta-alkajalle suosittelemme, että käytät tämän kurssin opiskeluun noin 2-3 kuukautta, jos sinulla on mahdollisuus harjoitella parikymmentä minuuttia päivässä. Tämä on luonnollisesti vain suuntaa-antava suositus, sillä jokaisen oppimisvauhti ja ajankäytön mahdollisuudet ovat erilaisia. Ennen seuraavaan kurssiin etenemistä olisi kuitenkin tärkeää osata tällä kurssilla opetetut perussoinnut ja vaihdot soinnusta toiseen sujuvasti.