Salli flash-laajennus selaimessasi.
Salli flash-laajennus selaimessasi.
Salli flash-laajennus selaimessasi.

KURSSIHAKU

Vaikeus
Aakkos
Kurssien järjestys:
Ukulele ja kantele
Tervetuloa Ukulele ja kantele -kurssille! Tällä kurssilla opitaan hyödyntämään ukulelea ja kanteletta alkeisopetuksessa. Kurssin sisältö sopii sovellettavaksi sekä koulu- että opistomaailmassa. Kurssin harjoitukset toimivat isoilla ja pienillä ryhmillä. Saat paljon hyviä käytännön vinkkejä harjoitusten soveltamiseksi ryhmissä eri-ikäisten oppilaiden kanssa. Kurssilla käydään läpi helppoja kappaleita, joita voit heti soveltaa omassa opetuksessasi. Kappaleet on jaettu kolmeen ryhmään: yhden, kahden ja kolmen soinnun kappaleet. Kurssilla opetellaan myös improvisointiharjoituksia ja melodiasoittoa. Kurssi on tarkoitettu opettajille eikä se vaadi aiempaa kokemusta ukulelesta tai kanteleesta. Kurssin tueksi kannattaa kuitenkin tutustua muihinkin ukulele-kursseihin. Vaikka kurssi on suunniteltu erityisesti koulukäyttöön, ovat oppitunnit toki muidenkin asiasta kiinnostuneiden käytössä. Opettajina toimivat Outi Koivuniemi ja Maija Pokela.
Kehonhuoltoa muusikoille
Hartiat jumissa? Niskaan koskee ja päätä särkee? Alaselkä vihoittelee, kädet puutuu..? Tuttuja oireita monelle muusikolle. Soittoasennot eivät aina ole rentoja ja mukavia, ja välillä joutuu istumaan pitkiäkin aikoja paikallaan treenatessa. Joskus tulee vietettyä liikaa aikaa hartiat supussa tietokoneen ääressä, biisejä opetellen tai nuotteja kirjoittaen. Eri instrumentit myös kuormittavat kehoa eri tavoin. Rumpali kohtaa fyysisesti erilaisia haasteita kuin vaikkapa kitaristi, jolla soittoasento on staattisempi. Tällä kurssilla Pauliina Turpeinen antaa muusikoille ohjeita miten voi lämmitellä ennen treenejä, mitä voi tehdä harjoittelun välissä taukojumppana, miten voi saada ryhdin pysymään parempana ja miten vahvistaa soittoasentoon vaadittavia lihaksia. Oppitunneilla käydään läpi myös miten kehoa voi rentouttaa ja palautella treenien jälkeen. Kurssi on toteutettu yhteistyössä Yogaia-joogapalvelun kanssa.
Kitaransoiton alkeet 1
Oletko vasta aloittamassa kitaransoittoa? Ehkä olet jo jonkin aikaa yrittänyt aloittaa soittoharrastusta, mutta et pääse kunnolla alkuun. Tämä kurssi on aloittelevan soittajan tarpeisiin räätälöity kokonaisuus, joka jokaisen vasta-alkajan on syytä käydä läpi. Oppituntien aiheet on suunniteltu siten, että oppiminen tapahtuu sopivissa erissä eikä liian suuria harppauksia teknisissä haasteissa tule vastaan. Tällä kurssilla aloitetaan kitaransoitto lähtemällä heti soittamaan oikeita kappaleita. Ei ole mikään pakko ensin viettää kymmeniä tunteja sointuja ja nuotteja päntäten, jotta voisi alkaa soittamaan. Jo yhdellä soinnulla pääset alkuun ja muutaman soinnun opittuasi sinulla on työkalut lukuisiin kappaleisiin.
Rumpukomppauksen alkeet
Yleinen ongelma soittoharrastuksen aloittamisessa on se, että ei tiedä mistä aloittaa ja miten edetä. Rumpukomppauksen alkeet -kirjan avulla pääset suoraan soittamaan rumpuja ja opit tavallisimmat rumpukompit. Aluksi tutustutaan peruskomppiin ja sen eri variaatioihin. Tässä osiossa opit myös hieman rumpujen soiton perusterminologiaa. Seuraavaksi keskitytään muutamaan eri tapaan soittaa 16-osakomppia. Lopuksi sukelletaan shuffle-komppauksen saloihin, jonka myötä myös kolmimuunteisuus käsitteenä tulee tutuksi. Otettuasi tämän kurssin opit haltuun, sinulla on hyvät valmiudet aloittaa bändissä soittaminen.
Heti soittamaan bassoa
Tässä oppituntikokonaisuudessa ryhdytään suoraan soittamaan helppoja bassokomppeja taustanauhan mukana. Oppitunneilla käytetään lähes pelkästään avoimilta kieliltä soitettavia nuotteja. Ennakkoon ei tarvitse osata soittaa mitään. Kunhan nyt basso on oikeinpäin kädessä ja suunnilleen viritetty.
Nuottien luku
Tässä oppituntikokonaisuudessa aloitetaan nuottien lukemisen opiskelu aivan alkeista. Kussakin kirjoitetussa nuotissa on kaksi ulottuvuutta: korkeus ja kesto. Aluksi tutustumme siihen, kuinka nuoteissa ilmoitetaan soitettavan sävelen korkeus. Sitten etenemme nuottien keston kirjoitustapoihin. Kokonaisuus esitellään erityisesti kosketinsoittimien näkökulmasta, mutta samat säännöt pätevät muillekin soittimille.
Demo-äänittäjän opas
Tervetuloa musiikin äänittämisen ja miksaamisen maailmaan. Olet kenties säveltänyt biisin ja haluaisit tehdä siitä äänitteen muiden kuultavaksi? Demo-äänittäjän opas opastaa sinut äänittämisen maailman syövereihin. Kurssilla tutustutaan kahteen tapaan tehdä demo, joko iPad:ä, tai tietokoneohjelmaa käyttäen. Melkein kaikki äänittämisen ja miksaamisen huippuammattilaiset ovat aloittaneet uransa tekemällä demoja. Demon tarkoitus on tuoda sävelletyn biisin tärkeimmät elementit muiden kuultavaksi ja biisin edelleen kehittämisen lähtökohdaksi. Moderni teknologia on kuitenkin mullistanut demon teon täysin. Nykyään pystytään tekemään jopa täysin valmiiksi tuotettuja kappaleita kotilaitteistolla.
Classic Rock -biisit kitaralla
Angus Young (AC/DC), Slash (Guns 'N Roses) Jimmy Page (Led Zeppelin) ja muut rock-musiikin jättiläiset ovat luoneet legendaarisimmat riffit ja Classic Rock-soundin. Tämän kurssin sisältö keskittyy biiseihin ja riffeihin, jotka jokaisen kitaristin on syytä osata. Tom Stillmanin opastuksella riffit ja biisit avautuvat sinulle sopivassa järjestyksessä. Kurssi soveltuu niin kokeneemmille kuin aivan aloitteleville kitarasankareillekin. Kurssia on hyvä edetä muun harjoittelun ohella sitä mukaa, kun taidot karttuvat.
The Oldies - klassikkobiisejä leirinuotiomeiningillä
Onko leirinuotiokitaroinnin oppiminen yksi merkittävimmistä syistä kitaransoittosi aloittamiseen? Jos vastaus on kyllä, niin tämä kurssi on kuin juuri sinulle räätälöity. The Oldies, eli Curre Andersén ja Eki Sutela, esittävät duona klassikkokappaleita leirinuotiomeiningillä. Tom Stillman pitää huolen, että löydät oikeat soinnut ja rytmit esitettyihin kappaleisiin. Tämän kurssin käytyäsi ohjelmistosi yli kymmenellä kappaleella.
Joululaulut haltuun
Kuka voisi olla paras opettaja näyttämään miten joululaulut soitetaan? Vastaus kuuluu: "Tietenkin Mr. Joulupukki". Tämä vanha valkoparta on kaivanut akustisen kitaran esiin Korvatunturin kätköistä ja saapunut tänne Rockwayn opetustiloihin jakamaan joulun ilosanomaa. Mr. Joulupukki opettaa parhaat joululaulut, joilla voit ilahduttaa koko perhettä aattopäivänä.
Rumpufillit haltuun
Tiedätkö miksi fillejä soitetaan ja mikä niiden funktio musiikissa on? Mistä saat ideoita filleihin, vai soitatko mitä mieleen juolahtaa? Filleillä tulisi, rumpalin hauskanpidon lisäksi, ainakin lähtökohtaisesti olla joku kappaletta palveleva tarkoitus. Kappaleen eri kohtiin sopii erityyliset fillit. Musiikkityylillä on tietenkin suuri vaikutus fillien soittoon, pop-musiikissa fillien osuus ei ole kovin keskeinen, kun taas progessa ja metallimusiikissa fillit saattavat olla hyvinkin merkittävässä roolissa. Rumpufillit haltuun -kurssilla opit filliensoiton perusteita, hieman fillien estetiikasta ja eri käyttötarkoituksista. Kurssilla tutustutaan myös rudimenttien soveltamiseen filleissä ja miten soveltamista voi harjoitella ja kehittää. Lopuksi avataan ovi polyrytmisten fillien maailmaan 16-osafillien kautta.
Äänittämisen perusteet
Kun käytät oikeaa mikrofonia oikeaan paikkaan sijoitettuna ei äänitys voi mennä pieleen. Vaikeampaa on sitten tietää mikä oikea mikrofoni ja oikea sijoittelu on. Tällä kurssilla opit valitsemaan oikeantyyppisiä mikrofoneja ja asettelemaan ne hyvin. Käsittelyssä on tavallisten bändisoitinten ja laulun lisäksi suuri määrä perkussiosoittimia ja puhaltimia. Opettajana toimii Dan Tigerstedt, joka on äänittänyt ja miksannut yli viisisataa levyä pitkän uransa aikana.
Heavy-komppaus ja tekniikka
Tällä kurssilla otelautakäden lisäksi komppikäsikin pääsee kuntosalille hikoilemaan kunnolla. Salilla on vietettävä tunti jos toinenkin ennen kuin Master of Puppets taittuu oikeaoppisesti komppikäden piiskatessa kieliä pelkästään maan vetovoiman suuntaisesti alaspäin. Plektrakäden ja otelautakäden yhteistyön parantamiseksi kurssilla käydään läpi erilaisia synkronaatiotreenejä, sekä asteikkoharjoituksia haastavammillakin rytmeillä. Samuli Federleyn asiantuntevalla opastuksella saat heavy-komppauksen haltuun ja soittoosi 110% lisää tiukkuutta.
Kitaransoiton alkeet 2
Tällä kurssilla jatketaan siitä mihin Kitaransoiton alkeet 1 -kurssilla päästiin. Nyt mukaan tulee uusia haasteita barré-otteiden muodossa, ja päästäänpä käsiksi ensimmäiseen kitarasooloonkin. Tämänkin kurssin oppitunnit on suunniteltu käytäväksi läpi tässä järjestyksessä. Tom Stillmanin opetus on perinpohjaista ja kannustavaa ja oppiminen hauskaa. Tämän kurssin jälkeen olet saanut hyvän pohjan kitaransoitollesi, ja voit jatkaa juuri sinua kiinnostavien kurssien pariin.
Sähkökitaran alkeet
Oletko aloittamassa kitaransoiton, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tämä kurssi on suunniteltu aivan vasta-alkajille ja miksei perusteita kertaaville soittajillekin. Kurssilla opit mm. perussointuja, voimasointuja, kitarariffien klassikoita ja plektratekniikkaa. Kurssi on tarkoitettu opiskeltavaksi esitetyssä järjestyksessä, jolloin harjoitukset tulevat sopivassa vaikeusjärjestyksessä. Vaikka soittamiseen liittyy paljon teknisiä asioita ei niitä ole syytä jäädä hieromaan musiikista irrallaan. Tämä kurssi johdattaakin sinut oitis parhaiden riffien ja biisien pariin ja pääset heti soittamaan. Tom Stillmanin motivoivan opetuksen ansiosta kitaransoiton opiskelu on todella mukavaa. Tervetuloa mukaan Rockwayn maailmaan.
Rumpusetin kokoaminen ja virittäminen
Rumpusettiin kuuluu paljon eri osia kuten, bassorumpu, virvelirumpu, tom-tom -rummut, hi-hat -pellit, komppipelti ja aksentti eli crash-symbaalieja. Miten nämä kaikki osat tulisi asetella ja miten tiedän että olen laittanut kaiken oikealle paikalle? Kun rummut ovat pystyssä ne pitäisi myös saada kuulostamaan hyvältä. Soundin kannalta hyvät kalvot ja niiden viritys on keskipisteessä. Tämä kurssi auttaa sinut alkuun rummuston asettelussa ja hyvän soittoergonomian löytämisessä. Kurssin toisessa osassa tutustutaan rumpujen viritykseen, kalvojen vaihtoon ja virvelirummun maton säätämiseen. Tämä on kurssi johon aika-ajoin on hyvä palata muistelemaan miten eri vireet vaikuttavat soittoon ja soundiin.
Rumpujensoiton perustekniikat käsille ja jaloille
Rumpusetti on noin sata vuotta vanha soitin. Näiden vuosien aikana rumpalit eri puolella maailmaa ovat kehittäneet hyviä soittotekniikoita joita käyttämällä soitto on helpompaa ja kuulostaa paremmalta. Nyt sinulla on mahdollisuus ottaa mestareiden tekniikat haltuun ja viedä soittosi uudelle tasolle. Parannat soundiasi, nopeutta, rentoutta ja teet soitostasi vaivatonta. Ensin tutustutaan perusiskujen tuottamiseen ja eri tyylisiin kapulaotteisiin. Kun hallitsemme otteet, siirrymme tarkkailemaan miten erityyppisiä iskuja, hiljaisia ja kovia, voidaan tuottaa luonnollisella tavalla helppojen harjoitusten avulla. Myös jaloille löytyy erilaisia soittotapoja jotka soveltuvat eri tarpeisiin kuten nopeuteen, voimaan, tai hiljaisempaan soittoon. Näihin tutustutaan kurssin lopuksi.
Rudimenttisoiton alkeet
Rudimenttisoitto on saanut alkunsa amerikkalaisesta sotilasmusiikista, ja siellä erityisesti marssimusiikista. Rudimentit siirtyivät 1900-luvun alkupuolella myös rumpusettisoittoon ja kuuluvat nykyään opittaviin perustekniikoihin. Tällä kurssilla tutustutaan hieman marssirumpaleiden tapaan soittaa ja käyttää rudimentteja. Kaikki kurssilla opittavat rudimentit ovat kuitenkin myös suoraan sovellettavissa rumpusetille ja tuovat settisoittoon paljon uusia ajatuksia ja mahdollisuuksia. Tämän kurssin materiaali on oivaa harjoitusmateriaalia varsinkin tilanteisiin jolloin sinulla ei ole rumpusettiä käytössäsi, ehkä jopa pelkästään virvelirumpu, tai harjoituslätkä.
Asteikot, kolmisoinnut ja kadenssit
Lähes kaikessa musiikissa asteikot ja soinnut ovat kappaleiden tärkeimpiä rakennusaineita ja musiikin teorian peruskäsitteitä. Asteikkojen ja sointujen teoreettinen ymmärtäminen ja käytännön osaaminen helpottavat huomattavasti kaikkea musiikin opiskelua. Tällä kurssilla opetellaan soittamaan kaikkien duurisävellajien ja niiden rinnakkaisten mollisävellajien perusasteikot, kolmisoinnut I, IV ja V asteelle, sekä tyypillinen I - IV - V -kadenssi. Tämän kurssin oppitunnit palvelevat toisaalta musiikin perusteorian ymmärtämystä ja toisaalta soittamisen perustekniikkaa.
Mitä on Complete Vocal Technique?
Saatat kuulla nykyään termin CVT, kun etsit laulunopettajaa. Kuulostaako lyhenne heprealta? Näin se oli meilläkin, kunnes Ville Laaksonen ja Elina Hjelt tulivat kertomaan mistä on kyse. Tämä kurssi vastaa kysymykseen: Mitä on CVT eli Complete Vocal Technique (Kokonaisvaltaisen äänenkäytön tekniikka)? Käymme läpi CVT:n taustaa ja filosofiaa, sekä tutustumme perusperiaatteisin, moodeihin, äänenväriin ja efekteihin. Kurssi toimii perusoppaana sille, joka haluaa saada tuntumaa laulunopiskeluun CVT:n kautta. Lisäys 12.7.2016: Complete Vocal Technique kehittyy koko ajan eteenpäin uusien tieteellisten tutkimusten myötä. Kun saamme lisää tietoa ihmisäänen toiminnasta, asiat tarkentuvat ja termistökin saattaa hieman muuttua. Tästä johtuen joillakin muutama vuosi sitten kuvatuilla oppitunneilla saattaa olla jo hieman vanhentunutta tietoa, aivan kuten CVT-kirjojen vanhemmissa painoksissakin. Jos huomaat jotain ristiriitoja esim. Rockwayn oppituntien, CVT-kirjan tai oman opettajasi kertoman välillä, voit aina tarkistaa uusimman ja päivitetyn tiedon valtuutetulta CVT-opettajalta. Suomen valtuutetut CVT-opettajat löydät osoitteesta: http://www.completevocaltechnique.fi/CVT-opettajat/index.html
Laulamisen aloittaminen
Haluat aloittaa laulun treenaamisen, mutta et tiedä mitkä ovat ensimmäiset askeleet? Mikäli olet perusteellinen tyyppi, kuten moni meistä suomalaisista on, haluat vähän taustatietoa ja sen jälkeen selkeät ohjeet mitä tehdä. Tämä kurssi antaa eväitä laulamisen aloittamiseen. Heti ensimmäiseksi tärkeä asia: laulamisen kuuluu aina tuntua hyvältä. Jos sattuu, tai tuntuu oudolta tai epämukavalta, on lopetettava ja tarkistettava tekniikkaa. Kaikki voivat kuitenkin oppia laulamaan haluamallaan tavalla ja käyttämään ääntään terveellä tavalla. Rockwaylla laulu-oppiaineen ensimmäiset oppituntikokonaisuudet noudattavat CVT:n, eli Complete Vocal Technique:n näkemystä laulamisesta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi tässä vaiheessa tietää mitä on CVT. Kurssi keskittyy perusasioihin, jotka ovat aina samat - lauloit sitten mitä musiikkityyliä tahansa ja millä tekniikalla tahansa. Kurssi pureutuu ensin laulamisen fysiologiaan, eli mitä esim. äänihuulissa oikeasti tapahtuu kun laulat. Seuraavaksi vuorossa on hengittäminen ja oikeastaan ilma, sillä ilman ilmanpainetta ei synny mitään ääniä missään. Lopuksi keskitytään tukeen: selvitetään millä lailla tukea voi tuntea ja harjoitellaan hieman, sekä melodian kanssa että ilman. Toivottavasti pidät tästä kurssista! Parannusehdotuksia otetaan avosylin vastaan (tuki@rockway.fi).
Johdanto käsitekniikkaan ja rudimentteihin
Jos olet aloittelemassa rumpujen soittoa tai olet soittanut jo jonkin aikaa, ja haluat lisätä teknisiä taitojasi, tämä kurssi on sinulle. Vapaaiskutekniikan avulla parannat kapulakontrollia ja annat kapulan tehdä suurimman työn puolestasi. Tämä on myös sekä nopean, että dynaamisen soiton perusta. Rudimentit ovat tiettyihin käsijärjestyksiin perustuvia rytmikuvioita. Rudimentteja voidaan käyttää perustana niin komppauksessa, filleissä, kuin sooloissa. Tällä kurssilla tutustut perusrudimenttien alkeisiin. Pääset myös harjoittelemaan vapaaiskuja rudimentteihin soveltaen.
Pianon alkeita ja enemmänkin
Jos pianonsoiton aloittaminen kiinnostaa, on tälle kurssille pakattu todella tuhti tietopaketti juuri sinua varten. Sillä pääsee alkuun ja pidemmällekin. Aivan aluksi käydään läpi aloittamiseen liittyviä asioita soittoasennosta alkaen. Kurssi pitää sisällään sekä käytännön harjoittelua että musiikin teorian ja nuottien lukemisen perusasioita. Kokonaisuuden lopussa olevassa asteikko-osiossa mennään teoreettisesti jo aika pitkälle. Ei kannata säikähtää. Asteikkoihin voi aina palata myöhemminkin.
Tuplabassaritekniikan alkeet
Jos olet aloittelemassa tublabasarisoittoa, tai haluat parantaa käsien ja jalkojen välistä toimintaa, eli koordinaatiota, olet oikealla kurssilla. On hyvinkin tavallista että kädet ja jalat eivät toimi ihan samanaikaisesti. Silloin syntyy flameja, eli hieman eriaikaisia iskuja. Nämä eriaikaisuudet tekevät soitosta hieman töksähtelevän kuuloisen. Tämä kurssi parantaa käsien ja jalkojen välistä koordinaatiota tuplabassorummuilla soitettaessa. Aluksi harjoitellaan käsien ja jalkojen välistä yhdenmukaisuutta. Toisessa kappaleessa opitaan erilaisia tuplabassorumpukomppeja joissa myös käytetään paradiddle-rudimenttia höysteenä kompissa.
Cajon, rumpusetti laatikossa
Cajon on peräisin Perusta ja suomennettuna soittimen nimi tarkoittaa laatikkoa. Soittimena cajon on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin monipuolinen soitin. Cajon, rumpusetti laatikossa -kurssilla opit cajon-soiton perusteet ja perustekniikat. Lisäksi tutustutaan miten voit laajentaa cajonin soundimaailmaa käyttämällä shakereita, vispilää, broomstickiä ja muita apuvälineinä. Tämän kurssin opeilla saat uuden soittimen haltuun ja ideoita eri käyttötilanteita ja tapoja varten. Cajonilla voit jopa korvata koko rumpusetin kun on tarve hiljaisemmalle soitolle.
Perkussiot kuubalaisessa musiikissa
Kuulostaako kuubalaisen musiikin rytmikudos oudolta tai monimutkaisilta? Oletko rumpalina kenties miettinyt mihin perkussiosoittimiin musiikkityylin rytmiikka perustuu? Tällä kurssilla syvennytään ensin kuubalaisen musiikin alkeisiin ja perusterminologiaan timbaleksien avulla. Tämän jälkeen pääset tutustumaan muihin kuubalaisen rytmiikan kulmakiviin, kuten conga-rumpuihin, bongoihin, marakasseihin ja guiroon. Kurssin lopuksi sinulla on mahdollisuus harjoitella opittuja komppeja harjoituskappaleiden kanssa. Harjoiteltavat tyylisuunnat ovat Son Montuno, Cha Cha, Guajira, Timba ja Latin-jazz. Kaikki kurssilla käytävät asiat ovat suoraan tai soveltaen siirrettävissä rumpusetille.
Suuri sointuopas
Tällä kurssilla keskitytään ainoastaan sointuihin. Tom Stillmanin opastuksella tutustutaan perussointuihin ja jatketaan aina laajempiin sointuihin saakka. Kitaristille elintärkeät barre-, sekä voimasoinnut tulee käsiteltyä hyvin perusteellisesti. Kurssilla opit sointujen muodostamista ja kitaran otelauta alkaa hahmottua taas uudella tavalla. Kurssi soveltuu vasta-alkajille muiden harjoitusten ohella opiskeltavaksi.
Minustako basisti?
Mikä on basso ja mitä sillä tehdään? Miksi? Esimerkiksi näihin peruskysymyksiin saadaan vastauksia tällä kurssilla. Tällä kurssilla Ilari Hämäläinen saattelee sinut alkutaipaleelle bassonsoiton jalossa toimessa. Sinun ei tarvitse etukäteen tietää asiasta oikeastaan mitään. Kurssin oppitunneilla käsitellään aluksi mm. basson hankkimiseen ja soittokunnon tarkistamiseen liittyviä asioita. Perustekniikan esittelyn jälkeen päästään suoraan tuttujen harjoituskappaleiden kimppuun.
Basson perushuoltoa
Basson hyvässä soittokunnossa pitämiseen kannattaa toisinaan uhrata hieman aikaa ja vaivaa. Yksinkertaisia toimenpiteitä kannattaa tehdä ihan itse, mutta isommat huollot ja korjaukset kannattaa jättää ammattilaisille. Tämän kurssin oppitunneilla käydään läpi muutamia yksinkertaisia huoltotoimenpiteitä, joita kuka vaan voi omalle soittimelleen tehdä. Huolto tehdään precision-tyyppiselle bassolle, mutta soveltaen voit hyödyntää samoja oppeja muillekin malleille. Kannattaa katsoa vastaavia oppitunteja myös kitarapuolelta, sillä asiat ovat paljolti samantyyppisiä.
Asteikkoja teoriassa ja käytännössä
Asteikkojen osaaminen on eräs musiikin teorian perusasioista ja ne ovat ratkaisevan tärkeä palanen musiikin ymmärtämistä. Asteikkojen soittamisella voidaan harjoitella myös hyvin olennaista soittoteknistä osaamista. Tällä kurssilla tutustumme aluksi ihan perusasioihin asteikkojen alalla eli duuri- ja molliasteikoihin. Sen jälkeen ovat vuorossa rock-musiikissa erittäin tärkeä pentatoniset asteikot. Myös hieman erikoisempia asteikkoja harjoitellaan kurssin loppupuolella.
Alkeita ja perustekniikkaa
Jo basismin alkutaipaleella on hyvä tietää perusteita soittimen ja soittamisen lisäksi myös nuotinluvusta. Tällä kurssilla käydäänkin läpi monenlaisia perusasioita. Perustekniikan opettelun jälkeen tällä kurssilla päästään myös heti varsinaiseen asiaan eli soittamiseen. Tarjolla on esimerkiksi bluesia.
Perusasioita basismista
Tällä kurssilla kaksi huippuammattilaista, Jan-Olof Strandberg ja Ako Kiiski yhdistävät voimansa basismin perusasioiden parissa. Aluksi Jan-Olof näyttää lähes kädestä pitäen perusasioita, joilla bassonsoitossa pääsee alkuun. Opituilla perusasioilla päästäänkin sitten suoraan sinne missä raha lymyää. Ako opettaa muutamalla oppitunnilla tärkeimmät asiat, mitä keikkailevan basistin tulee tietää.
Säveltämisen peruskurssi
Omien kappaleiden säveltäminen on kivaa puuhaa, kunhan alkuun pääsee. Tällä kurssilla esitellään erilaisia tapoja päästä alkuun erityisesti sävellystyössä. Kappaleiden syntyprosessia havainnollistetaan esimerkiksi sointukulkujen ja melodioiden kautta. Asioita tarkastellaan sekä teoriassa että käytännössä.
Twang
Oletko ihmetellyt mikä tuo twang on, josta kaikki puhuvat? Olet varmaan kuullut CVT:stä, mutta et ole ihan varma mikä termi tarkoittaa mitäkin. Se on selvää, että twang on tärkeä tunnistaa ja osata, mutta et tiedä mistä aloittaa..? Tämä kurssi on twang-kurssi, se pureutuu CVT:n toiseen perusperiaatteeseen: laulussa pitää olla riittävästi twangiä. Tässä vaiheessa on ehkä hyvä tehdä lyhyt tilannekatsaus, mistä on kyse. Äänen toiminta voidaan jaotella CVT:n mukaan neljään eri osa-alueeseen: 1. Kolme perusperiaatetta (tuki, twang ja leuan asento) 2. Äänimoodit 3. Äänenväri 4. Efektit Tällä kurssilla keskitytään siis kolmesta perusperiaatteesta toiseen niistä: Twang. Twang on hyvä oppia tunnistamaan ja kontrolloimaan ja siitä on hyvin paljon hyötyä laulaessa. Harjoitukset ovat myös hauskoja, sillä saat mm. leikkiä viheliäistä noita-akkaa tai pientä itkevää lasta. Twangin haltuunottaminen auttaa myös ääntämisessä, jos haluat laulaa englanniksi.
Ääni lähti, mites tästä selvitään?
Onko ääni lähtenyt? Jännittääkö illan esiintyminen tai vaikkapa iltapäivän lauluoppitunti? Tuntuuko siltä, että ääni ei vaan toimi? Jos ääni on huonossa kunnossa ja on kuitenkin pakko laulaa, pulmaan on olemassa ratkaisu. Äänenkäytön ongelmat antaa vinkkejä siihen miten pystyt elvyttämään ääntä ja harjoittelemaan niin, että ääni taas kulkee. Ääntä ei yleensä saa takaisin, jos se on lähtenyt täysin, mutta tiettyjä harjoituksia voi tehdä, jos ääni on esim. käheytynyt liiasta rasituksesta. Muistathan kuitenkin myös tärkeän tärkeän säännön: laulaminen ei saa ikinä sattua. Seuraavia harjoitteita voit suorittaa vain, jos laulaminen ei satu.
Komppilapun lukeminen
Komppilappu on tiivistetty partituuri, johon on pyritty laittamaan oleellinen informaatio kappaleesta. Komppilapussa tulee olla riittävästi tietoa, että komppiryhmä (esim. rummut, basso, kitara ja koskettimet) voi esiintymistilanteessa sen perusteella soittaa taustan solistille jopa tuntematta kappaletta etukäteen. Komppilappuja voi olla hyviä ja huonoja. Tiedot voivat olla puutteellisia tai jopa virheellisiä, mutta kokemus auttaa tulkitsemaan asiat parhain päin. Tällä kurssilla käydään läpi komppilapun lukemiseen liittyviä seikkoja sekä teorian että esimerkkien kautta.
Sanoittamisen peruskurssi
Omia kappaleita voi tehdä kuka tahansa. Kaikista tekosista ei välttämättä tule maailmanhittejä, mutta ei se mitään. Tällä kurssilla kurkistetaan erityisesti sanoittamisen maailmaan. Aihetta käydään läpi sekä teoreettisemmin että käytännön esimerkkien myötä. Kurssilla opetellaan myös erilaisia tekstitysmetodeja.
Sovittamisen perusteita
Omia kappaleita voi tehdä kuka tahansa. Vaikka kappale olisi jo valmis, pitää se vielä sovittaa ennenkuin se on esitettävissä. Toisinaan kappaletta tehdään samaan aikaan sovittamisen kanssa ja rajanveto säveltämisen ja sovittamisen välillä onkin joskun varsin vaikeaa. Tällä kurssilla kurkistetaan lyhyesti sovittamisen perusasioihin.
Pop-rock-komppikurssi
Mitä bassolla soitetaan sointukulkuihin pohjautuvassa pop-rock-musiikissa? Onko perussäveliin pohjautuville bassolinjoille vaihtoehtoja? Tällä kurssilla perehdytään basson rooliin ja mahdollisuuksiin yksinkertaisessa pop-rockissa. Asiaa käydään läpi pitkälti esimerkkien kautta, mutta teoreettisetkin yhteydet tulevat esille. Tarkastelussa on yhdessä ja erikseen kolme pääaihealuetta: 1) rytmiikka, 2) harmonia, 3) soundit. Kurssin kaikilla oppitunneilla käytetään samaa taustanauhaa. Erilaisilla bassolinjan muutoksilla tullaan havainnollistaneeksi basson roolia musiikissa. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille.
Soita Paranoid
Tällä kurssilla opit kitarariffeistä sen kuuluisimman ja keikoilla huudetuimman. Kyseessä on tietenkin Paranoidin legendaarinen kitarariffi. Tämä Black Sabbathin klassikkokappale saa nyt ansaittua kunniaa omalla nimikkokurssillaan, jolla Paranoid soitetaan alusta loppuun saakka. Kurssilla opit Paranoidin ja muita rockin klassikkokappaleita sooloineen päivineen. Tom Stillmanin opastuksella saat pala palalta kappaleet haltuun ja voit keikalla yleisön pyynnöstä soittaa vaikka Paranoidin. Kurssi soveltuu hyvin sekä aivan aloitteleville kitarasankareille, että jo taitavimmillekin tiluttajille. Nupit kaakkoon ja menoksi.
Ukulelen pikakurssi
Ukulele on hauska soitin, joka sopii sekä aloitteleville soittajille että jo muita soittimia soittaville. Soittokelpoinenkin ukulele on edullinen hankkia ja kulkee helposti mukana matkoilla. Tällä kurssilla käydään läpi perusasioita ukulelesta ja sen soittamisesta. Ensin opit taustaa ja sen jälkeen ryhdytään soittamaan. Loppua kohti kurssilla esitellään jo haastavampiakin tekniikoita.
Ukulelen alkeet
Ukulele on hauska soitin, joka sopii sekä aloitteleville soittajille että jo muita soittamia soittaville. Soittokelpoinenkin ukulele on edullinen hankkia ja kulkee helposti mukana matkoilla. Tällä kurssilla käydään seikkaperäisesti läpi ukulelensoiton perusasioita. Painotus on kappaleiden komppaamisen opettelussa, joten kurssilla opetellaan sekä helppoja sointuja että helppoja komppeja. Opittuja asioita sovelletaan sitten kappaleiden soittamiseen.
Työväenopiston kitaransoiton alkeiskurssi, osa 2
Tervetuloa kitarakurssille! Alkeiskurssin toinen osa jatkaa sujuvasti siitä mihin ensimmäisessä osassa jäätiin. Tässä osassa harjoitellaan uusia sointuja ja erityisesti pyritään ymmärtämään paremmin, mistä soinnut syntyvät. Samalla laajennamme musiikkivalikoimaa uusiin komeisiin biiseihin, komppeihin sekä melodioihin ja jopa kevyisiin kitarasooloihin ja improvisointiin! Luvassa on siis taatusti ikimuistoinen matka kitaransoiton maailmaan, joten ei muuta kuin kitara vireeseen ja lämpimästi tervetuloa mukaan!
4A88 - Rytmisektiosoittimien perusopinnot, Kitara
4a88 -kurssilla otetaan haltuun eri rytmisektiosoittimien perusteita. Nämä opetusvideot ovat tarkoitettu ryhmätunneille valmistaviksi harjoituksiksi ja toisaalta asioiden kertaamiseen myöhemmin kurssin aikana. Tämä on osa SibAn musiikkikasvatuksen mobiilihankkeita, joissa pyritään kehittämään ja laajentamaan bändisoiton oppimisympäristöä. Kitaran osalta tavoitteena on oppia oikea soittotekniikka ja perusteellisesti kitaran kaula (sävelet, asteikot, barré-soinnut, yleisimmät sointukierrot) sekä tutustua kitaran rooliin eri musiikkityyleissä. Lisäksi tutustumme kitaralla improvisoinnin perusteisiin.
Viikossa leirinuotiokitaristiksi
Löytyykö nurkista pölyttynyt kitara? Olemme tehneet juuri sinua varten leirinuotiokurssin. Kurssilla opit jopa viikossa virityksen, tärkeimmät soinnut, leirinuotiokompin sekä vähintään kymmenen legendaarista kesähittiä - ja kaikki tämä paljon helpommin kuin uskallat kuvitellakaan! Kurssin vetäjänä on Rockwayn oma Tom Stillman, jonka maanläheinen ja innostava opetustyyli tempaisee mukaansa heti ensimmäisestä hetkestä alkaen. Usko pois. Jo viikon päästä osaat soittaa mm. seuraavat biisit: Runaway Train (Soul Asylum), My Only One (Hurriganes), Muotitietoinen (Leevi and the Leevings), Hän (J. Karjalainen), Sinä ja minä (Dingo), Freebird (Lynyrd Skynyrd) ja Californication (RHCP). Samoilla soinnuilla ja kompilla voit soittaa kuitenkin lähes biisin kuin biisin! Mökkireissu, juhannusjuhlat, häät, camping-reissu - yhdessä soittaminen ja laulaminen on tämän jälkeen mahdollista!
Metallirummutuksen alkeet: tuplabasarisoitto
Oletko ottamassa tuplabasareiden saloja haltuun? Kaipaatko uusia ideoita tuplabasareiden käyttöön? Tällä kurssilla aloitetaan helpoista tuplabassorumpuharjoituksista joiden avulla pääset tutustumaan tuplabasarisoittoon. Kun perusharjoitukset alkavat sujua, siirrytään tavallisimpiin metallimusiikissa käytettyihin tuplabasarikomppeihin. Lopuksi tehdään katsaus tuplabassorumpujen käyttöön fillien soitossa. Tämä kurssi on tiivis kokonaisuus jonka mukana pääset monipuolisesti tutustumaan metallirummutuksen tärkeimpään osa-alueeseen, tuplabassorumpusoittoon. Tervetuloa mukaan !
Työväenopiston kitaransoiton jatkokurssi, osa 2
Tervetuloa kitarakurssille! Jatkokurssin toinen osa jatkaa sujuvasti siitä mihin ensimmäisessä osassa jäätiin. Tässä osassa harjoitellaan lisää soittotekniikkaa, erilaisia sointuarpeggioita sekä uusia tapoja koristella sointuja komppauksessa. Samalla laajennamme musiikkivalikoimaa uusiin komeisiin biiseihin, komppeihin, melodioihin ja harjoitellaan soolojen soittoa ja improvisointia! Luvassa on siis taatusti ikimuistoinen matka syvemmälle kitaransoiton maailmaan, joten ei muuta kuin kitara vireeseen ja lämpimästi tervetuloa mukaan! Huom! Kurssia päivitetään vielä!
Kansalaisopiston Lauluklubi
Lauluklubin ideana on saada kaikki laulamaan. Se on matalan kynnyksen laulamisen kurssi. Regina Oja Kouvolan Kansalaisopistosta on valinnut oppitunnit. Lisäys 12.7.2016: Complete Vocal Technique kehittyy koko ajan eteenpäin uusien tieteellisten tutkimusten myötä. Kun saamme lisää tietoa ihmisäänen toiminnasta, asiat tarkentuvat ja termistökin saattaa hieman muuttua. Tästä johtuen joillakin vuosia sitten kuvatuilla oppitunneilla saattaa olla jo hieman vanhentunutta tietoa, aivan kuten CVT-kirjojen vanhemmissa painoksissakin. Jos huomaat jotain ristiriitoja esim. Rockwayn oppituntien, CVT-kirjan tai oman opettajasi kertoman välillä, voit aina tarkistaa uusimman ja päivitetyn tiedon valtuutetulta CVT-opettajalta. Suomen valtuutetut CVT-opettajat löydät osoitteesta: http://www.completevocaltechnique.fi/CVT-opettajat/index.html
Työväenopiston kitaransoiton alkeiskurssi, osa 1
Tervetuloa kitarakurssille! Tämä kurssi (osat 1-2) on toteutettu yhteistyössä soitonopettaja Ville Tommisen kanssa. Voit hyödyntää kurssiamme vaikka et juuri Villen tunneille pääsisikään. Kurssi etenee loogisesti aivan alkeista eteenpäin. Samat asiat soveltuvat yhtäläisesti sähkö- ja akustiselle kitaralle. Muista, että videoiden katsominen ei yksinään riitä, vaan tarvitaan myös sopiva määrä reipasta harjoittelua. Varsinkin ensimmäiset viikot kitaransoitossa voivat tuntua välillä hankalilta, joten muista olla kärsivällinen, harjoitella säännöllisesti ja kysyä tiukan paikan tullen suoraan opettajiltamme videoihin liitetyissä kysymys-osiossa! Tervetuloa mukaan kitaransoiton mahtavaan maailmaan!
Sibelius Akatemia, 4A88 - Kitara (Rytmisektiosoittimien perusopinnot)
4a88 -kurssilla otetaan haltuun eri rytmisektiosoittimien perusteita. Nämä opetusvideot ovat tarkoitettu ryhmätunneille valmistaviksi harjoituksiksi ja toisaalta asioiden kertaamiseen myöhemmin kurssin aikana. Tämä on osa SibAn musiikkikasvatuksen mobiilihankkeita, joissa pyritään kehittämään ja laajentamaan bändisoiton oppimisympäristöä. Kitaran osalta tavoitteena on oppia oikea soittotekniikka ja perusteellisesti kitaran kaula (sävelet, asteikot, barré-soinnut, yleisimmät sointukierrot) sekä tutustua kitaran rooliin eri musiikkityyleissä. Lisäksi tutustumme kitaralla improvisoinnin perusteisiin.